VODIČ SA PRIČAMA O SREDNJOJ ŠKOLI

utorak, lipnja 19, 2018

Konačno, konačnooo! 15.6. - kraj školske godine za nas u Hrvatskoj, da budem, iskrena, ne znam kako u drugim okolnim državama završava škola, ali otprilike je svima u 6. mjesecu i u nekom istom vremenskom razdoblju.
Ako netko ne zna ili je novi na mom blogu, završila sam prvu godinu srednje škole. Godina je prošla puno brže nego što sam očekivala. Na početku sam mislila da će vrijeme teči presporo, no zapravo je stvarno suprotno. Ovih zadnjih dva tjedna smo samo proveli čekajući to zadnje školsko zvono i da konačno kročimo van iz škole. I to se konačno i dogodilo. Zadnje školsko zvono je zazvonilo, mi smo se svi pozdravili, zagrlili i svatko je opet krenuo u svome smjeru.

Na početku školske godine, u 9. mjesecu ste mogli pročitati moj prvi post o srednjoj školi tj. o mojim utiscima prvog tjedna u srednjoj školi. Na početku smo svi nekako bili povučeni i mirni, imali smo potencijala, no došlo je i ono razdoblje kada su 1.c proglasili najgorim razredom. Ne, nismo mi glupi i loši po ocjenama, nego smo jednostavno divlji, zaigrani i brbljavi. Kad god je netko za nešto kriv, uvijek je prvi ce tu krivac i nitko drugi. Ali, moram reći da mi je zaista drago biti u takvom razredu. Istina, ne možemo se dogovoriti za brojne stvari, ali opet smo jedan od najboljih razreda u školi.


Prva godina je završena, ako vrijeme zaista tako brzo prolazi onda ću već za tjedan dana završiti četvrti razred hahah.
Uglavnom, želim ovaj dio posta posvetiti učenicima koji su završili osnovnu školu i koje uskoro očekuju upisi. Pa, vjerujte mi, upisi zaista nisu stresni, barem nisu bili za mene. Ako imate dobre ocjene i viziju te školu koju želite upisati, nemate brige, možete samo pratiti stanje na ljestvici i bodove koji su okvirni. Ima i onih kompanjonaca koji su se kroz svih osam godina vukli, oni se mogu samo moliti da upadnu u željenu školu i ne očekivati previše.
Zaista je teško odabrati srednju školu koju planirate upisati. Sjećam se mene prije godinu dana kako sam tupila stalno eh, ja ću u ekonomsku i kad god me to netko pitao odgovor je bio da, upisat ću ekonomsku i doslovno su već svi to znali, više nisu smjeli niti pitati. Onda je došao šesti mjesec, kraj školske godine kada sam se konačno odlučila malo bolje informirati o svim školama koje imam mogućnost upisati. Vjerujte mi da sam se iznenadila koliko sam škola otkrila i koliko mi se vrata otvorilo, no ja u tom ekonomskom razdoblju sam jednostavno kao konj gledala samo naprijed i ne osvrtala se na ništa drugo. E, to vam je pogrešno.
To je prva pogreška koju možete napraviti.
Druga pogreška je ta da ismijavate druge škole misleći da jednu od njih nećete upisati. Da, sama sam to prošla. Frendica mi je jedan dan u petom mjesecu donijela neku knjigu u kojoj je popis svih srednjih škola, programa i predmeta u Zagrebu. Tako sam ja otvorila stranicu turističke škole i pogledala predmete. Počela sam se smijati kada sam vidjela predmet, mislim da je bio kulturna baština ili povijest umjetnosti, tako nešto. I eto, došao je taj dan kada sam na ljestvicu kao najželjeniju školu stavila upravo tu. I zaista mi nije žao. Žao mi je samo što sam se tako ponijela jer mi je bilo stvarno glupo što ima takve predmete, ali shvatila sam da me to polako sve više i više počinje zanimati.


Kad sam kod društva u srednjoj školi, moram vam napomenuti da ima svakakvih ljudi i najbolje je ne odmah osuđivati ljude po izgledu i po prvom dojmu jer se puno toga može promjeniti.
Tako je do mene prvi dan škole sjela jedna cura, nazovimo je Ana. Nije mi se na početku sviđala, ali pričale smo, mislila sam da je glupa kada smo dobili inicijalni test iz matematike i mislila sam da ću je pomesti, ali ženska se iskazala boljom nego ja. Imala je najviši postotak u razredu. Pala sam na guzicu. Danas smo si jedne od najboljih prijateljica i doslovno se čujemo skoro svaki dan iako jako daleko živimo jedna od druge. Isto tako mi se jednom na početku školske godine kada se još nismo poznavali dogodilo to da sam morala odgovarati njemački među prvima. I tako dođem ja na red, a samnom, nazovimo je Ivana. Isto sam mislila da ću rasturiti odgovaranje, na kraju cura je mene opet pomela. Sve što ja nisam znala, ona je znala i sve redom izrecitirala. Ne družim se toliko sa njom, ali mi je draga i zaista se vidi da špreha njemački bolje nego ja hrvatski. Hahahah!
To su meni jedne od najbitnijih pouka koje sam mogla naučiti u srednjoj školi što se tiče društva. Nikada, ali nikada, ne osuđujte druge jer će vam se to i vratiti. Karma is a bitch :)

...

Ovo je bio mali vodič sa pričama iz srednje škole, kako je ja vidim i što mi se dogodilo. Možda uskoro napravim još jedan ovakav post jer imam stvarno puno savjeta i ideja za buduće srednjoškolce. Do sljedećeg puta vas pozdravljam i želim puno sreće svima na upisima. I uživajte na početku ljeta :*

xoxo, Petra

instagram @petrabajss
e-mail blogg.petraa@gmail.com

4 komentara:

 1. Tačno znam o čemu pričaš, sada sam se vratila u neke trenutke i odobrila sve što si rekla. :)
  Baš, baaaaaš je bitno ne dozvoliti da prvi utisak zavara, jer se prava lica otkrivaju tek u 3. i 4. godini. :)

  Mišljenje o knjizi ,,Norveška šuma'' :) | Nova SOS rubrika | Instagram

  OdgovoriIzbriši
 2. Divan post i mislim da će mnogima pomoći, ja kao da sam jučer krenula u srednju, znam i šta sam nosila i gdje sam sjedila, ma apsolutno sve, a sada sam već maturant, tačnije već sam završila školu prije nekih mjesec i po dana

  Delilah's Stories | Filmtastično

  OdgovoriIzbriši
 3. Super post. Ja još nisam pošla u srednju, ali jedva čekam da krenem. Jedino mi je žao što ću se sljedeće godine rastati sa prijateljima.

  OdgovoriIzbriši
 4. Veoma koristan post jer ove godine polazim u srednju. :)

  www.anastasijamatic.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši

Pokreće Blogger.