SAVJETI ZA SUPER BLOG


Pošto sam nedavno proslavila drugi rođendan bloga, smatram da imam već dovoljno iskustva u bloganju i da sam kroz te dvije godine puno toga naučila. Današnji post sam odlučila više posvetiti blogerima, ali i vi koji nemate blog, a želite ga imati, mislim da će ovaj post biti odličan za vas i da ćete mnogo toga naučiti.


• Kvalitetan sadržaj i jedinstvenost je definitivno must have. Najbitnije je da čitateljima ostavite onaj neki dojam sebe koji će u svakom narednom postu biti napisan u vašem stilu. Nemojte samo označiti neki tekst na internetu i pritisnuti tipku copy i paste u postu. To je kod mene definitivno jedan veliki minus. Također, savjetujem da ne pretjerujete u duljini postova, najbolje bi bilo imati određenu duljinu jer znam i sama po sebi da ne volim duge tekstove pune nepoznatih riječi i monotone te ne odvojene retkima i enterom.

• Ako želite privući veći broj čitatelja na vaš blog, ne savjetujem vam da vam svaki post bude suradnja. I ja volim kada na email dobijem mail od neke kompanije koja želi surađivati samnom, ali isto tako volim to držati malo podalje od svog pravog kontenta bloga. Umjerenost je najbitnija u svemu. Tako i u objavljivanju postova, pogotovo na početku bloganja je bitno biti uporan i objavljivati što je češće moguće, ali ne svakog dana, nego predlažem svakog drugog ili čak trećeg dana jer vjerujem da će vam kasnije trebati puno ideja za nove postove koje ste iskoristili na početku bloganja.

• Ono što ja jako volim u postovima i kod blogera jesu upravo fotografije koje dočaravaju post. Sigurno da 50% blogera nema kameru i nije savršeno opremljen, ali i mobitel je jedan od boljih prijatelja kada je fotografija u pitanju. Današnji mobiteli su sve bolji i bolji tako da mislim da zašto u početku odmah kupiti kameru ili fotoaparat ako je mobitel posluži. Uz to, lijepo je kada se slika uredi i prilagodi ostalim fotografijama i temi bloga.

• Bitno je na izgled bloga računati i na to da se treba postaviti wiget pretraživanja postova i arhive. Vjerujem da je svatko barem jednom otvorio neki blog i počeo čitati doslovno sve postove koje ima na njemu, ali je to malo teže bez pretraživanja, tagova i arhive.

• Najbolje je da vam pozadina bloga bude bijela, a tekst i slova crna ili tamno siva. To je najbolji kontrast u kojemu se definitivno nikada ne može pogriješiti. Znam da postoje ljudi koji obožavaju šarene podloge sa šarenim slovima, ali suzdržite se kada je u pitanju blog i šarenilo.

• Kada ste bloger, često vam ponestaje ideja jer većinom sada sve je već iskorišteno. Savjetujem da puno čitate druge blogove, da sudjelujete u raznim komentarima i forumima te da često posjećujete stranice kao što su WeHeartIt, Pinterest, Tumblr i mnoge druge.

• Također ako ste bloger, najbolje je u opis bloga ili informacije o kontaktu ostaviti mail ne za suradnje, nego za upite. Često znam dobiti mail od raznih blogera koji me pitaju za razne stvari. Najbolje je da su blogeri u kontaktu i da pomažu jedni drugima oko bloga i da surađuju, a ne da se ne vole i misle samo na sebe jer će im se to nekada i vratiti. Bitno je biti dobar sa drugima i voljeti druge jer kako se ti ponašaš prema nekome, taj netko će se sigurno isto ponašati prema tebi. Karma.


Ako imate bilo kakva pitanja, javite mi se na instagram ili na e-mail, rado ću vam odgovoriti. Nadam se da sam nekima pomogla ovim postom, a i neke potaknula da i sami otvore blog i počnu blogati. See ya ;)

Petra xoxo

9 Primjedbe

 1. Ekstra saveti, Petra! Drago mi je da imam prilike da čujem savete od tebe, jedne od meni najdražih blogerki. ❤️ Slažem se sa svime, ali su midefinitivno najveći turn off kod bloga oni kopi - pejst postovi, a odmah nakon toga nepreglednost i previše šarenila. Okej mi je kad je pozadina bloga šarena, ali ne i pozadina teksta (meni su npr. pozadi neki oblaci, ali mi je odeljak sa tekstom beo).
  Bilo kako bilo, odličan post ❤️

  Novi post: The girl named Ana ❤️

  OdgovoriIzbriši
 2. I ja sam dugo na blogu i moram priznati da bih se složila sa svim navedenim stavkama. ono što mene posebno privlači je kada blogerke koriste svoje fotografije, kao što i sama kažeš dobra fotka je može napraviti i sa običnom kamerom od mobitela. Odličan post :D

  Delilah's Stories | Filmtastično

  OdgovoriIzbriši
 3. Slažem se s apsolutno svime što si navela. Kvalitetan sadržaj i nešto po čemu će biti poseban, drugačiji po meni je najvažnije za nekoga tko se planira upustiti u svijet bloganja. Ti si to sve lijepo sažela i nemam što dodati. Želim ti divan i produktivan dan, draga Petra! :)

  Happy But Mess

  OdgovoriIzbriši
 4. Sjajan post, Petra. Iako imam blog 1 godinu i nekoliko meseci, u ovoj blogosferi sam već dugo vremena, negde oko 3 godina, tako da i ja imam iskustca za to. Smatram da je bela pozadina najbolja, mada dobro je ponekad uensti promenu.

  Adda'sLife

  OdgovoriIzbriši
 5. Predobra ideja za post i sigurno će biti od koristi, većinu stvari i sama praktikujem i imaju učinka naravno, posebno se slažem za fotografije one su kao šlag na torti svakog posta <3 <3 <3 <3


  Boomy's Place

  OdgovoriIzbriši
 6. Odličan post, Petra! Hvala ti na super savjetima, sigurna sam da će biti korisni (pogotovo onima koji tek započinju s bloganjem). :)

  Visit me at:
  Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page

  OdgovoriIzbriši
 7. Divan post!Otvorila sam blog u petak,pa se nadam da će mi ovi tvoji savjeti pomoći. Usput,cure,ako želite,možete da posjetite i moj blog : https://anelablogger.wordpress.com/ ,očekujem iskrena mišljenja ❋

  OdgovoriIzbriši